Kenyansk stam stämmer Storbritannien 2 000 biljoner Rp för brott i kolonialtiden » TheNewsBig

(*2*)

Kenyansk stam stämmer Storbritannien 2 000 biljoner Rp för brott i kolonialtiden
,

Två stammar i Kenya stämmer Storbritannien på 2 000 biljoner Rp för brott beneath kolonialtiden. Foto/Illustration

(*2*) Strasbourg – Två stammar in Kenya drag engelsk till domstol Mänskliga rättigheter Europa för påstådda brott beneath de senaste decennierna av brittiskt kolonialstyre.

Talai- och Kipsigi-stammarna vill ha 168 miljarder pund och en ursäkt för brott kopplade till landrövande i Kericho, den västra delen av Kenya som odlar te åt några av världens största producenter.

Brittiska tjänstemän sägs ha övervakat den påtvingade avhysningen av klaner från deras bördiga förfäders land för att ge plats åt plantager.

Talai-stammen hävdar att de tvingades bo i en närliggande dal som var infekterad av myggor och tse-tse-flugor som straff för att de gjorde motstånd, vilket ledde till dödsfall, missfall och massiv boskapsförlust.

De säger att de återvände till området efter att Kenya blev självständigt 1963 males att de inte kunde återta sin mark från teföretagen, vilket tvingade dem att bo bredvid plantagen som husockupanter.

Läs också: Städer i Italien anlitar shamaner för att bekämpa svår torka

“Idag ockuperar och odlar några av de mest välmående teföretagen i världen, såsom Unilever, Williamson Tea, Finlay’s och Lipton, dessa landområden och fortsätter att använda dem för att generera avsevärda vinster”, sa stammarna i domstolshandlingar som citerade från Metro.co.ukfredag ​​(2022-08-26).

Joel Kimutai Bosek, en advokat som representerar dem, sa på tisdagen: “Den brittiska regeringen har duckat och dykt och tyvärr undvikit alla möjliga vägar för upprättelse.”

“Vi har inget annat val än att gå till domstol för vår klient så att historien kan rätas ut.”

Stammarna anklagade också brittiska soldater och koloniala tjänstemän för utomrättsliga mord, våldtäkt, tortyr och fängelse, även om dessa anklagelser inte kommer att vara i fokus för rättegången.

Leave a Reply

Your email address will not be published.